Valet, vad fan är det?

Upplagd av Rambo Jakob Mebdi on 00:31

Dom flesta ungdomarna idag bryr sig inte alls om valet till riksdagen, kommunal och landstinget. Egentligen är det oss ungdomar det påverkar mest, eftersom de kan hända stora ändringar för våran framtid.Det finns dock tre regler om rösträtt. Man måste ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och man måste var folkbok förd. Valet är allmänt och alla får vara med och rösta om man bara följer dessa enkla regler. Det är det som är demokrati, att alla får vara med och bestämma!

I valet röstar Sveriges invånare på olika partier med olika åsikter om hur man ska styra Sverige. Partier kommer jag prata om i senare inlägg. Väljs då ett parti så styr de landstinget, kommunal, och riksdagen som jag tidigare nämnt i texten. Ett landsting är den politiska organisation som styr inom ett län. De har hand om samhällsuppgifter som sjukhus o.sv. Folket inom länet väljer landstinget. Till riksdagen väljs 349 personer som stiftar lagar och har hand om statens budget som också folket väljer. Det är det som är demokrati, att alla får vara med och bestämma!

Att rösta sker i val lokaler som finns runt om i Sverige på många platser. Röster är hemliga och sker i bås som är täckta. Man får bara rösta en gång per val, och man får inte bli tvingad o rösta, för det är ju inte direkt demokrati.


Det jag tycker är, att demokrati finns inte, det är en illusion. Så länge de finns politiker, som gör hur de vill, så finns inte demokratin. Demokrati är ju då folket är med och bestämmer, vi får bara välja politikerna, men de gör hur de vill. De kan t.om ljuga på deras kampanjer.

Källor :
www.val.se
www.wikipedia.se
www.riksdagen.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar